Voordelen van aluminiumlegeringen in bootconstructies

Ervaren botenliefhebbers weten dat de meeste boten zijn gemaakt van glasvezel of glasvezelversterkte kunststoffen of, als het oude schepen zijn, van hout. Nadat ik zelf veel boten heb gehad, ben ik tot de conclusie gekomen dat ik om verschillende redenen de voorkeur geef aan aluminium boten. Ik heb nu al enige tijd een aluminium zeilboot en heb de voordelen ervaren die een aluminiumlegering met zich meebrengt voor het varen.

Ten eerste bieden aluminiumlegeringen een betere verhouding tussen sterkte en gewicht dan gewone constructiematerialen voor boten, wat leidt tot lichtere, sterkere boten die zuiniger varen en hogere top- en kruissnelheden bieden. Aluminium is ook gemakkelijk om mee te werken en kan gemakkelijk in complexe vormen worden gevormd. De stijl van aluminium bootverf verbetert jaar na jaar naarmate fabrikanten hun legeringspecifieke ontwerpen verbeteren. De extra sterkte van boten van aluminium betekent dat de spiegels van motorboten zwaardere buitenboordmotoren aankunnen in vergelijking met hun G.R.P. of houten tegenhangers. Lichtmetalen zeiljachten kunnen de ladingen aan die gepaard gaan met grotere en krachtigere uitrustingen.

Boten van legering met een lange levensduur zijn over het algemeen onderhoudsarm, vooral wanneer ze worden geverfd met duurzame scheepsverf in een door warmte uithardende verfcabine. boten kunnen last hebben van osmotische druk, water dat door de rompmaterialen dringt, wat uiteindelijk kan leiden tot blaren die worden verholpen door een duur behandelingsproces van de schaal en epoxy. Lichtmetalen boten ondergaan geen osmose en wanneer de juiste kwaliteit aluminiumlegering wordt gebruikt in de constructie, is de boot vrijwel niet-corrosief.

Slagschade, per ongeluk, legeringen zijn goedkoop, relatief eenvoudig te repareren en kunnen stevig worden hersteld voordat er meer permanente reparaties kunnen worden uitgevoerd. Aluminium lasapparatuur heeft het voordeel dat het op grotere jachten past en de vereiste vaardigheden zijn gebruikelijk voor kleinere schepen. Aluminiumlegeringen zijn ook meer vatbaar voor deuken of vouwen bij impact dan barsten of splijten in het geval van GRP. of hout, wat een belangrijk voordeel is voor zeilschepen.

Een ander voordeel van de legering is dat deze vrijwel immuun is voor de effecten van UV-degradatie bij blootstelling aan duizenden uren zonlicht gedurende vele jaren. Dit kan de toestand van houten of G.R.P.-schepen verslechteren, die relatief onaangetast zijn door gelegeerde boten. Aluminium kan ook worden geverfd om de boot een mooi kleurenschema te geven of gewoon gepolijst en gelakt om de mooie uitstraling van een boot van een metaallegering te krijgen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Proudly powered by WordPress | Theme: Looks Blog by Crimson Themes.